Stire

DEMERS TEOLOGIC ȘI CULTURAL DE EXCEPȚIE

30.04.2025 ⋅ 0 comentarii


Celebrarea de anvergură un întreg an, a bicentenarului FACULTĂȚII DE TEOLOGIE ORTODOXĂ din cadrul UNIVERSITĂȚII „AUREL VLAICU” (1822-2022) ne stăruie încă în memorie și după numai trei ani asistăm la un EVENIMENT EXCEPȚIONAL, gândit a se desfășura din ianuarie până decembrie 2025, DEMERS UNIC la nivelul școlilor academice de teologie și credem din Patriarhia Română. Fără îndoială, este meritul integral al decanului Facultății arădene de teologie, pr. prof. univ. dr. CRISTINEL IOJA, sprijinit de preacucernicii colegi, profesori, cu binecuvântarea ÎPS TIMOTEI, arhiepiscopul Aradului, de a fi elaborat un program dens, cu profundă încărcătură spirituală și academică. Un program ambițios și original de a marca două mari momente din istoria actuală a ortodoxiei românești: CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE și PROCLAMAREA CANONIZĂRII mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea. Este vorba despre editarea integrală și revizuită a OPEREI patronului spiritual al Facultății arădene de teologie, ILARION V. FELEA (1903-1961),  recent canonizat ca Sfânt preot mucenic mărturisitor.    

Cele 20 de VOLUME, ce alcătuiesc Colecția „ILARION V. FELEA-OPERE COMPLETE” constituie o abordare exhaustivă, un testament al unui OM văzut ca SFÂNT chiar de contemporanii săi, precum relevă MĂRTURIILE COPLEȘITOARE DESPRE CREDINȚĂ ȘI JERTFĂ ale acestora, adunate de părintele decan CRISTINEL IOJA în cartea „Preotul Ilarion Felea în conștiința contemporanilor. Mărturii ale celor care l-au cunoscut“. Această carte, lansată în Catedrala Veche a Aradului, precedată de strălucita  conferință a autorului, părintele profesor CRISTINEL IOJA, despre momentele esențiale din istoria eparhiei Aradului, precum și repere din viața lui ILARION V. FELEA a constituit o seară de neuitat,  moderată de părintele protopop Flavius Petcuț, cu participarea emoționantă a Corului de copii al Catedralei Vechi a Aradului, dirijat de preotul Gabriel Streulea. Momentul aniversar a început încă în luna ianuarie a acestui an, cu sărbătorirea ȘCOLILOR DE TEOLOGIE DIN PATRIHARHIA ROMÂNĂ și Lansarea volumului IN HONOREM: IOAN TULCAN, pr. profesor universitar, conducător de doctorat, mulți ani decan al Facultății, considerat a fi „o emblemă teologică pentru Arad și chiar pentru ortodoxia românească”.  Cele două mari evenimente teologice ale acestui an au constituit un admirabil prilej  de „deschidere” a Facultății arădene spre largi comunități de creștini, astfel au fost organizate CONCERTE ȘI CONFERINȚE (susținute de părinții profesori ai facultății) în biserici din Arad (Catedrala Veche, Parohia Arad-Șega) și din Protopopiatele Lipova, Ineu, Sebiș, în LOCAȚII binecunoscute: Sala „Marii Uniri, Sala Regele Ferdinand, Sala Mare a Consiliului Județean

Programul evenimentelor din acest an include SIMPOZIOANE ŞTIINŢIFICE NAȚIONALE ȘI INTERNAȚIONALE la Arad, la Caransebeș și la Deva în PARTENERIAT cu Academia Română, dar și cu Episcopiile Caransebeșului și ale Devei/Hunedoarei, cu participarea unor importanți invitați din Germania, Italia, Polonia, Elveția, Grecia, Liban, precum și din Facultățile de teologie din Cluj-Napoca, Iași, Sibiu, Timișoara, Târgoviște. CONCERTELE susținute de-a lungul anului de către corurile școlilor teologice și de către Corala preoților din Arhiepiscopia Aradului, mult așteptatul CONCERT DE COLINDE al Facultății de teologie și a foștilor absolvenți (ALUMNI), pregătit și dirijat cu har și pricepere de lector universitar dr. TIBERIU ARDELEAN conferă o dimensiune artistică evenimentelor teologice.

LANSAREA celor 20 de CĂRȚI, ce alcătuiesc Colecția „OPERE COMPLETE” se va desfășura pe parcursul întregului an, iar primele patru au fost deja prezentate de către elite ale învățământului universitar teologic din România, în Sala Mare a Consiliului Județean (are meritul de a finanța întreaga colecție), în prezența unui numeros public. Elaborarea și editarea acestei abordări exhaustive a scrierilor ultimului rector al Academiei Teologice, presupune un EFORT URIAȘ, o MUNCĂ ISTOVITOARE, un angajament plenar, care înseamnă nu numai RESPONSABILITATE ȘI DEVOTAMENT ci o DĂRUIRE PÂNĂ LA SACRIFICIU. Să reținem că decanul Facultății, prof. univ, dr. CRISTINEL IOJA a avut inițiativa și a coordonat întreaga Colecție, dar această realizare editorială și teologică nu putea fi realizată de un singur om, ci i-a avut ca redactori coordonatori pe lectorii universitari doctori în teologie, protos NICOLAE M. TANG și pr. FILIP-GEORGE ALBU, iar ca redactori pe tinerii teologi: GEORGIANA COSTESCU, prof. drd. ALIN-FLORIN CIOTEA și prof. ALEXANDRU-SILVIUS OBRAD. Așa după cum sublinia protos. dr. NICOLAE M.TANG, cu prilejul Lansării primelor 4 volume, acest demers editorial constituie o continuare a unei vechi practici bisericești de „cinstire a vrednicilor înaintași, prin reeditarea operelor acestora”.

ÎPS TIMOTEI, arhiepiscopul Aradului, apreciază acest demers editorial, considerându-l o binecuvântare, arătând că „ceea ce părea în trecut aproape irealizabil, s-a putut săvârși”.

Iar eu, care urmăresc de peste trei decenii activitatea prodigioasă a Facultății de Teologie, subliniez în final că prin modul riguros și unitar al elaborării și al desfășurării întregului demers teologic și cultural din acest an, cu dublă semnificație, în PATRIARHIA ROMANĂ, la ARAD, s-au scris STRĂLUCITE PAGINI DE ISTORIE, ce binemerită FELICITĂRI.

Lizica Mihuț

 


 

Sursa: ARQ

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
drmax.ro/