Sănătate

De ce ar trebui să renunți la uleiul de cocos: o privire critică asupra a ceea ce nu ți se spune

05.07.2024 ⋅ 0 comentarii

De ce ar trebui să renunți la uleiul de cocos: o privire critică asupra a ceea ce nu ți se spune

În ultimii ani, uleiul de cocos a câștigat o popularitate considerabilă datorită presupuselor sale beneficii. De la promovarea pierderii în greutate până la susținerea sănătății inimii și chiar încetinirea progresiei bolii Alzheimer, acest ulei a fost în centrul atenției. Cu toate acestea, o privire mai atentă la datele științifice recente sugerează că beneficiile sale ar putea fi exagerate, iar riscurile sănătății ar putea fi subestimate.


Ce spun experții

 1. Conținut ridicat de grăsimi saturate

Uleiul de cocos conține peste 80% grăsimi saturate. Această caracteristică a stârnit îngrijorare printre specialiștii în sănătate, deoarece grăsimile saturate au fost asociate cu un risc crescut de boli cardiovasculare și alte afecțiuni.

2. Impact incert asupra colesterolului

Deși unele studii sugerează că trigliceridele cu lanț mediu (TLM) din uleiul de cocos ar putea sprijini nivelurile de colesterol „bun” (HDL), cercetările nu sunt încă conclusive. Majoritatea studiilor nu au reușit să stabilească un beneficiu semnificativ în comparație cu alte surse de grăsimi sănătoase.

3. Beneficii susținute

Beneficiile pretinse ale uleiului de cocos pentru pierderea în greutate, sănătatea inimii, funcționarea creierului și alte afecțiuni nu sunt susținute în mod clar de cercetările clinice. Mai multe studii sunt necesare pentru a confirma aceste efecte benefice.

4. Recomandări contradictorii

În ciuda percepției publice pozitive, doar o fracțiune mică de nutriționiști (37%) susțin că uleiul de cocos este sănătos. Recomandările dietetice actuale ale unor organizații de sănătate sugerează limitarea consumului de grăsimi saturate la mai puțin de 10% din totalul caloriilor zilnice.

fashiondays.ro