Sănătate

Băuturi alternative: noile trenduri înlocuitoare pentru cafea și ceai

06.03.2023 ⋅ 0 comentarii

Când te simți lipsit de energie, merită să încerci câteva alternative care pot înlocui cu succes clasicul ceai sau cafeaua. Yerba mate, yaupon tea, matcha și alte băuturi reci sau calde au început să invadeze piața, condusă până acum de cafea și ceai. Comercializate ca fiind băuturi de tip wellness, aceste alternative au dat startul unui nou trend ce capătă amploare de la o zi la alta.


Deci, hai să vedem cum aceste alternative se prezintă din punct de vedere nutrițional. Se bazează oare pe cofeină pentru a oferi acel impuls de energie? Conțin compuși vegetali sănătoși (sau nesănătoși)?


Potrivit unui sondaj condus în America, s-a concluzionat că 70% dintre adulți sunt băutori de cafea, iar 62% dintre aceștia consumă zilnic cel puțin o ceașcă. Conform studiilor observaționale, compușii din boabele de cafea numiți polifenoli au un beneficiu redus în prevenirea unor afecțiuni precum Parkinson, Alzheimer și diabet de tip 2.


De altfel, verișorul cafelei, ceaiul, are și el efecte similare. Acesta este cea de-a doua cea mai populară băutură la nivel mondial și conține aproximativ jumătate din cantitatea de cofeină regăsită în cafelele îndulcite. Ceaiurile din plante au în schimb mai puțină aciditate și conțin compuși numiți flavanolii, ce aduc beneficii pentru sănătatea întregului organism. 


Aceste beneficii se regăsesc și în cazul noilor băuturi alternative care au câștigat popularitate în ultimii ani:

𝐘𝐞𝐫𝐛𝐚 𝐦𝐚𝐭𝐞 (sau mate) este un ceai de plante din copacul Ilex paraguariensis din America de Sud care are o aromă pământie, mai amară decât alte ceaiuri. Conține polifenoli antioxidanți, cum ar fi acidul clorogenic, plus la fel de multă cofeină ca și cafeaua sau chiar mai multă (80 până la 175 mg per ceașcă). Cercetările preliminare sugerează că ar putea favoriza pierderea în greutate și scăderea colesterolului din sânge, dar studiile nu sunt concludente. Utilizatorii raportează mai puțină oboseală și o mai bună concentrare.

𝐌𝐚𝐭𝐜𝐡𝐚 provine din aceeași plantă Camellia sinensis ca și ceaiul verde. Cu toate acestea, spre deosebire de ceaiul verde, matcha este cultivat la umbră, ceea ce îl protejează de lumina soarelui și de oxidare și contribuie la culoarea sa verde strălucitoare și la conținutul mai mare de polifenoli. Frunzele întregi de ceai și tulpinile de matcha sunt măcinate într-o pulbere fină, care este apoi bătută cu apă fierbinte sau lapte. Matcha conține aproximativ 40 până la 175 mg de cofeină per ceașcă și are aceeași polifenoli antioxidanți ca și ceaiul verde, în special teanina și catechine. Cu toate acestea, bautura din macha conține concentrații mai mari decât ceaiul verde standard.

Dezavantaje: În timp ce ceaiul verde are cantități mici sau moderate de cofeină, matcha poate avea cantități foarte mari, chiar mai mult decât cafeaua.

𝐂𝐞𝐢𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐲𝐚𝐮𝐩𝐨𝐧 este o altă alternativă. Este făcut din frunzele și ramurile plantei yaupon, care este nativă din sud-estul SUA. Yaupon conține teobromină, un stimulent natural găsit și în ciocolată, care poate oferi un impuls de energie mai stabil decât cofeina. De asemenea, conține polifenoli și antioxidanți care pot ajuta la combaterea inflamației și la protejarea celulelor împotriva daunelor oxidative.

Dezavantaje: Nu există multe cercetări privind beneficiile pentru sănătate ale yaupon tea și este posibil să fie necesar să consumi cantități mari pentru a obține orice beneficiu. De asemenea, unele surse sugerează că poate fi toxic în doze mari.

𝐂𝐢𝐜𝐨𝐚𝐫𝐞𝐚 este rădăcina plantei Chicorium Intybus care este uscată, prăjită și măcinată pentru a produce o băutură. Cicoarea conține fibre prebiotice numite inulină care se caramelizează în timpul prăjirii, dând băuturii o culoare maro închis, cu o aromă de nucă, mai dulce și mai puțin amară decât cafeaua tradițională. Are un gust asemănător cu cel al cafelei obișnuite, dar nu oferă același impuls energetic, deoarece nu conține cofeină. (cafeaua de cicoare se poate amesteca cu cafeaua preparată pentru o băutură cu mai puțină cofeină). Studiile arată că rădăcina de cicoare are proprietăți antiinflamatorii. Inulina poate fi benefică pentru microbiomul intestinal și sănătatea intestinelor, dar cantitățile mici găsite în cafeaua de cicoare nu sunt susceptibile de a oferi un astfel de beneficiu.

Dezavantaje: Planta de cicoare provine din aceeași familie cu ambrozia, astfel încât cafeaua de cicoare poate provoca reacții alergice la persoanele sensibile la polenul de ambrozie.

Concluzia
Băuturile de wellness alternative cafelei pot conține compuși vegetali similari cu cei care se găsesc în cafeaua obișnuită și în ceaiul verde sau negru. Este bine să le alegeți dacă vă place gustul. Doar nu presupuneți că sunt mai sănătoase, deoarece nicio dovadă solidă nu susține afirmațiile privind pierderea în greutate, sănătatea inimii sau prevenirea cancerului.

Aceste băuturi se savurează cel mai bine simple sau doar cu un strop de lămâie, miere, lapte neîndulcit sau lapte vegetal. Prelucrarea și ingredientele adăugate pot anula orice efecte benefice pentru sănătate din compușii vegetali naturali. De exemplu, unele cercetări sugerează că adăugarea de proteine și grăsimi în ceai prin lapte sau cremă poate reduce proprietățile antioxidante și ar putea dezactiva flavonoidele. Și chiar dacă compușii naturali rămân intacți, saturarea unei băuturi cu zahăr, jumătate și jumătate, siropuri sau frișcă o transformă într-un desert, neutralizând orice beneficii potențiale pentru sănătate.

fashiondays.ro