Sănătate

Aromaterapie: Utilizări și beneficii ale uleiurilor esențiale

13.04.2023 ⋅ 0 comentarii

Aromaterapia este o practică veche de aproape 6.000 de ani, utilizată cu scopul de a îmbunătăți sănătatea și starea de spirit. 

Asociația Națională pentru Aromaterapie Holistică (NAHA) definește aromaterapia ca fiind "aplicarea terapeutică sau utilizarea medicinală a substanțelor aromatice (uleiuri esențiale) pentru vindecare holistică".

În 1997, International Standards Organization (ISO) a definit ulei esențial ca fiind un "produs obținut din materie primă vegetală, fie prin distilare cu apă sau cu abur, fie din epicarp de citrice printr-un procedeu mecanic".

S-a constatat că o serie de uleiuri esențiale au diferite grade de activitate antimicrobiană și se crede că au proprietăți antivirale, antifungice și antioxidante. 

Procedeiele de aromaterapie includ masajul, aplicațiile topice și inhalarea.



Utilizarea aromaterapiei

Inhalare: uleiurile se evaporă în aer folosind un recipient difuzor, un spray sau picături de ulei, sau sunt respirate, de exemplu, într-o baie de aburi.

Pe lângă faptul că oferă un miros plăcut, uleiurile de aromaterapie pot oferi dezinfecție respiratorie, decongestionare și beneficii psihologice.

Inhalarea uleiurilor esențiale stimulează sistemul olfactiv.

Pe măsură ce moleculele ajung în creier, acestea afectează sistemul limbic, care este legat de emoții, de ritmul cardiac, de tensiunea arterială, de respirație, de memorie, de stres și de echilibrul hormonal. În acest fel, uleiurile esențiale pot avea un efect subtil, dar holistic asupra organismului.

Aplicații topice: uleiurile de masaj și produsele de baie și de îngrijire a pielii sunt absorbite prin piele. Masarea zonei în care urmează să fie aplicat uleiul poate stimula circulația și crește absorbția. 

Uleiurile esențiale nu se aplică niciodată direct pe piele. Ele trebuie întotdeauna diluate cu un ulei purtător. De obicei, concentrația este de câteva picături de ulei esențial la o parte de ulei purtător. Cele mai comune uleiuri suport sunt uleiul de migdale dulci sau uleiul de măsline.



Uleiurile esențiale au utilizări și efecte diferite.

- Uleiul esențial de busuioc poate spori concentrarea, atenua simptomele depresiei și ameliora durerile de cap și migrenele.

- Uleiul esențial de bergamotă poate fi util pentru tractul urinar și digestiv, iar în combinație cu uleiul de eucalipt poate ajuta la ameliorarea problemelor de piele.

- Uleiul esențial de rozmarin poate fi benefic pentru sistemele nervos și circulator.

- Uleiul esențial de piper negru este folosit pentru stimularea circulației și poate fi combinat cu uleiul esențial de ghimbir pentru a reduce durerile cauzate de artrită și a îmbunătăți flexibilitatea.

- Uleiul esențial de mușețel poate trata eczema.

- Uleiul esențial de cuișoare este un analgezic topic și este utilizat pentru durerile de dinți, dar are și proprietăți antimicrobiene, antioxidante și antifungice.

- Uleiul esențial de eucalipt poate ajuta la eliberarea căilor respiratorii în timpul unei răceli sau gripe și este adesea combinat cu menta, dar trebuie evitat de persoanele alergice.



fashiondays.ro