Stire

1 Mai la iarbă verde: care sunt zonele din județ în care au fost văzute vipere și ce sunt sfătuiți turiștii

30.04.2025 ⋅ 0 comentarii


Este perioada în care începe sezonul împerecherii viperelor, dar și perioada când românii ies în număr mare la iarbă verde, având în vedere modul în care se sărbătorește în mod tradițional ziua de 1 Mai. În aceste condiții, posibilitatea ca turiștii să se întâlnească cu viperele ieșite la soare este foarte mare. De altfel, toți cei care fac drumeții în natură în zonele în care trăiesc vipere sunt sfătuiți să se ferească de suprafețele însorite, stâncoase sau cu pietriș, dar mai ales să nu își introducă mâinile sau picioarele în crăpăturile stâncilor.

Bloggerul Doru Panaitescu a realizat o hartă a viperelor din România, acesta făcând referire la municipiul Arad, unde spune că există mai multe specii de șerpi neveninoși care pot fi întâlniți pe raza orașului (cei mai mulți sunt șerpii de apă, destul de ușor de văzut de-a lungul Mureșului), dar pe o raza de cel puțin 20-25 km nu există populații de vipere. Ele pot fi văzute în județ, dar mai la est, spre Șiria, Moneasa etc.

Intrați AICI pentru detalii.

Unde au fost văzute vipere

În județul Arad, cea mai întâlnită viperă este vipera de munte.  

Mai este cunoscută în popor și drept viperă cu cruce, viperă neagră sau năpârcă, este mult mai răspândită, putând fi întâlnită chiar și în București, scrie realitatea.net.

Față de vipera cu corn, mușcătura celei de munte este mult mai puțin periculoasă. Aceasta este și mai usor de văzut, dar și mai ușor de confundat cu alti șerpi. Vipera de munte poate fi vazută de la sfârșitul lunii martie până la începutul lunii noiembrie, dar în mod excepțional au fost văzute exemplare active in februarie sau chiar decembrie.

În ceea ce privește harta viperelor din județul Arad, vă reamintim că anii trecuți, acestea şi-au făcut simţită prezenţa la Juliţa, unde a muşcat un bărbat aflat pe stradă, la Agrişu Mic, în comuna Hăşmaş, la Lipova, Donceni, Bârzava, Neudorf, un bărbat de aici fiind muşcat de o viperă ascunsă sub capota maşinii. Nici zona Şiriei nu a fost ocolită de vipere, acestea fiind semnalate în apropierea Cetăţii, dar şi în zona drumului ce duce înspre Mănăstirea Feredeu.

Când au început să se înmulțească

Potrivit specialiştilor, începând cu anul 1984 numărul viperelor s-a înmulţit în zona de Vest a Munţilor Zărandului, semn că au avut parte aici de condiţii propice.

„Pe teritoriul judeţului Arad existenţa viperidelor a fost semnalată începând din anii 1980, ele migrând de la Cetatea Deva pe Valea Mureşului, deoarece în această regiune sudică a judeţului este mai cald. În zona Bârzava şi Şoimoş, au existat însă vipere cu mulţi ani în urmă, în anul 1975 a fost capturată o viperă cu corn în zona Şoimoş. Începând din anii 1984 şi până în prezent, au fost semnalate tot mai multe exemplare, mai ales în partea de vest a Munţilor Zarandului. Extinderea arealului din sud spre nord, s-a realizat probabil din cauza unor veri calde şi secetoase. În anul 1984 profesorul Cârlig T. a observat la marginea pădurii de stejar din spatele releului de televiziune de la Şiria, primul exemplar de Vipera berus. Ulterior viperele au fost observate şi pe Valea Cladovei. În perioada 2002 – 2006, din observaţiile făcute am constatat că numărul exemplarelor de viperă a crescut, găsindu-se totuşi mai rar. Ele fiind depistate în zonele Şiria, Valea Cladovei, Şoimoş, Bârzava, Săvârşin şi chiar în zona Sebişului.

Exemplarele observate aparţin speciilor Vipera berus şi Vipera ammodytes.

Lungimea corpului la viperele care trăiesc în aceste zone, fiind de 60 – 65 cm femelele şi 70 – 75 cm masculii. Cele care trăiesc pe substrat granitic sunt mai închise la culoare decât cele care trăiesc pe micaşist, observându-se foarte bine fenomenele de homocromie. Deasemenea au fost observate vipere fără mici insemne morfologice, în afară de culoarea generală a corpului care este aproape neagră şi distincţia capului faţă de corp. Din păcate, de multe ori când sunt întâlnite de către localnici, sunt omorâte. De aceea aceste specii de şerpi trebuie cunoscute mai bine, atât pentru prevenirea unor accidente, cât şi pentru protecţia lor.

Pe teritoriul jud. Arad, în partea de sud, dar şi în partea de vest a Munţilor Zarandului, au fost observate exemplare de viperă din speciile Vipera berus şi Vipera ammodytes mai ales după anul 1984, când numărul acestora a crescut, cu toate că pot fi observate mai rar”, se arată în „Cercetări privind arealul viperidelor pe teritoriul judeţului Arad”, lucrare realizată de Marian Cărăbaş şi apărută sub egida Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad.

În ceea ce privește serul antiviperin, trebuie spus că la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCUJ) Arad se află în permamență două doze la dispoziția medicilor de la Unitatea Primire Urgențe. „În ultimii ani nu am mai avut cazuri de mușcături de vipere. Conform protocolului, avem însă două doze de ser antiviperin, iar dacă situația o cere putem solicita ajutorul colegilor de la Orșova, unde din cauza specificului zonei, există mai multe doze de ser”, susține Simina Roz, purtătorul de cuvânt al SCJU Arad.

Fotografia are rol ilustrativ

 


 

Sursa: ARQ

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
drmax.ro/